Her ne kadar Türkçe karşılığı “imtiyaz” olsa da bugün hemen hemen herkes artık Franchise kelimesine alışmış durumda. Peki tam olarak Franchise ya da Franchising ne demek?
Bir marka veya ürün yahut hizmetin hak sahibi tarafından belirli süre ve koşullarda, belirli bir bedel karşılığında kullandırılması ile ortaya çıkan bir ortaklık diyebiliriz.
Bir başka anlatımla, marka veya ürünün asıl sahibi olan firmanın denenmiş ve başarılı olmuş ticari markasını, ürünlerin dağıtımı ya da hizmetini sunma hakkını, sözleşme ile belirlenmiş süre, koşul ve bedellerle bir diğer tarafa verdiği bir ticaret yöntemidir diyebiliriz.
Daha basit anlatacak olursak, marka sahibi asıl firma, ürün veya hizmetle ilgili bilgi, yöntem, teknoloji, reklam, teknik, tarif ve benzeri konularda sahip olduklarını, yatırım yaparak Franchise Alan bir başka firmaya verir, bunun karşılığında da Franchise Alan farklı başlıklar altında belirli ücretleri Franchise Veren marka sahibi firmaya öder.
Peki Franchise sistemi gerçekten avantajlı mı?
Bu soruya cevabım kesinlikle evet. Ticari amaçla yol çıkıldığında ve Franchise Sistemi doğru anlaşılıp, ilkeleri doğru uygulandığında her iki tarafın, yani hem Franchise Alan yatırımcı, hem de Franchise Veren marka sahibinin ortak çıkarlarına hizmet eden, kazançlı bir sistemdir. Ancak bunun için az önce bahsettiğimiz gibi bu sistemin ilkelerini doğru anlamak ve doğru uygulamak çok önemlidir. Aksi takdirde yanlış adımlar nedeniyle her iki taraf da zararlı çıkabilir. Ama burada sorun sistemde değil, sistemin gerekliliklerini doğru bir şekilde yerine getirmeyen taraftadır.
Bugün dünyadaki pek çok dev şirkete baktığımızda Franchise Sistemi sayesinde bu büyüklükte markalar haline geldiğini söylemek hiç de yanlış olmaz. Yine pek çok yerel marka da Franchise sistemi sayesinde çok büyük çapta işler yaparak kısa zamanda seviye atlamış, yatırım yapan şubeleri de bundan çok fayda sağlamıştır.
İşin özü bu bir ortaklık sistemidir ve bu sistemin taraflarının birlikte hareket ederek başaracağı şeyler, tek başlarına alacakları yolda başaracaklarından daha fazladır. Diğer bir deyişle taraflar iş bölümü yaparak daha verimli olur, bunun sayesinde de her iki taraf da bir diğerinin sahip olduklarından faydalanarak avantajlı duruma gelir.
İşte yine burada tekrar edeceğimiz söylem, Franchise Sisteminde her iki tarafın da birlikte ortak çıkar için hareket etmesi gerektiği, aksi takdirde her iki tarafın da uzun vadede zararlı çıkacağını unutmamaktır.
Bu anlamda, pek çok hukuk alanında olduğu gibi Franchise Hukuku’nun da ayrı bir uzmanlık, bilgi ve deneyim gerektiren bir alan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Biz de aşağıda yer alan birkaç soruyla bu sistemin bazı ilkelerini açıklayacağız.
- Franchise almak istiyorum neler yapmalıyım?
- Franchise alırken nelere dikkat edilmeli?
- Franchise verebilmek için neler gerekli?
- Neden Franchise almalıyım?
- Franchise alırken en az ne kadar para gerekir?
- Neden Franchise vermeliyim?
- Franchise almanın avantajları nelerdir?
- Franchise vermenin avantajları nelerdir?
- Franchise verirsem markama zarar verir miyim?
- Franchise alırsam kazançlı çıkar mıyım?
- Franchise alınca ne kadar sürede kara geçerim?
- Franchise sisteminin tehlikeleri, dezavantajları neler?
- Master Franchise ne demektir?
- Franchise alırken ödenecek ücretler neler?
- Franchise sözleşmesi nasıl olur?
- Franchise sisteminde tarafların hak ve yükümlülükleri nelerdir?
Bu benzeri pek çok sorunun cevabı sizi güvenli bir şekilde ticaret yapmanızın da cevapları demek aslında. Pek çok ticaret insanının bildiği üzere, gerektiği yerlerde doğru adımları atmak, doğru harcamaları yaparken gerekli tasarrufları da bilmek kazancı da beraberinde getirir. Önemli olan bu adımları bilmektir. Biz de yıllardır Franchise Sistemi üzerine edindiğimiz bilgi birikimi ve deneyimlerimizle daha güvenli ve emin adımlarla işlerinizi büyütmeniz için sizlere danışmanlık vermeye her zaman hazırız.