Bir boşanma davasının ne kadar sürede sonuca bağlanacağını söylemek için bu konuyu iki başlık halinde incelemek gerekmektedir. Diğer bir deyişle boşanma davasının çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olacağı davanın süresine de etki etmektedir. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer sorusunun cevabını Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer? başlığında vermiştik o yüzden burada çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceğini ele alacağız.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir
İlk olarak tanımlamak gerekirse; çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanmak istemesi diğerinin ise istememesi veya her iki eşin de boşanmayı istemesine rağmen ortak çocukların velayeti yahut mal paylaşımı, tazminat, nafaka gibi konularda anlaşmaya varılamaması halinde açılan boşanma davasıdır.
Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer
Birçok davada olduğu gibi çekişmeli boşanma davalarında iddia ve ispat kavramları dava sürecinin temelini oluşturmaktadır. Bu anlamda Türk Medeni Kanunu’nun boşanma nedenleri olarak saydığı hususlar davanın iddia kısmını oluşturmaktadır. İşte bu iddiaların ispat süreci de davanın ne kadar süreceği ile doğrudan ilgilidir. Diğer bir deyişle boşanmayı talep ederek dava açan eşin varlığını iddia ettiği boşanma sebebini ispat ettiği zaman dava sonuca ulaşır. Ancak maalesef ki dava sürecinin bu aşamaya gelmesi için bazı hukuki prosedürlerin tamamlanması gerekir. Bunlar; dava dilekçesinin sunularak davanın açılması, dava dilekçesinin davalı eşe posta ile gönderilerek eline ulaşması ve taraf teşkilinin sağlanması, davalı eşin cevap dilekçesi, arkasından ikinci dilekçeler, tanık listelerinin hazırlanması ve tanıkların mahkeme tarafından çağırılarak dinlenmesi, bilirkişi incelemesi gibi evrelerdir. Bu şekilde yerine getirilmesi gereken prosedürler için maalesef ki ortalama 5-6 celse gerekmektedir. İşte burada davanızın açılmış olduğu mahkemenin iş ve dosya yoğunluğu her celse arasındaki süreleri belirler. Diğer bir deyişle iki celse arası az yoğun olan bir mahkemede 1-2 ay olabilirken daha çok yoğun bir mahkemede bu süre 3-4 ay olabilmektedir.
Özetle; çekişmeli bir boşanma davasının en az 1 yıl süreceğini söylemek mümkünken bu süreç bazen 2-3 yıla kadar çıkabilmektedir. Ancak burada en önemli husus yukarıda bahsettiğimiz sürecin dava dilekçesinin hazırlanmasından başlayıp duruşmaların takip edilmesi, delil listelerinin verilmesi, tanıkların dinletilmesi, bilirkişi ile devam eden aşamalarının hatasız ve eksiksiz yürütülmesidir. Bu anlamda boşanma konusunda yeterli derecede hukuki bilgi ve deneyime sahip bir avukattan destek almanız size hem ileride oluşabilecek ve geri dönüşü mümkün olmayan zararların önüne geçmek hem de davanın en kısa sürede sonuçlanması açısından çok büyük avantaj sağlayacaktır. Aksi takdirde davanızın reddedilmesi demek, aynı gerekçeyle yeniden boşanma davası açmak için en az 3 yıl beklemek zorunda olduğunuz anlamına gelmektedir.