Evlenme ile eşler birlikte yaşamak dışında ekonomik anlamda da bir birliktelik içerisine girerler. Diğer bir deyişle evlilik birliğinin kurulması ile ekonomik çıkarlar da ortak hale gelir. Ancak boşanma ile ekonomik birlikteliğin de sona ermesi, ortak malvarlığının paylaşılması sorununu da ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda eşlerin tabi oldukları mal rejimi paylaşımın nasıl yapılacağını belirlemektedir. Medeni Kanunumuza göre 4 farklı mal rejimi bulunmaktadır. Bunlar; edinilmiş mallara katılma, mal ortaklığı, mal ayrılığı ve paylaşmalı mal ayrılığı olarak kanunda yer almaktadır. Her bir mal rejiminin sonuçları ve mal paylaşımı usulleri farklıdır. Buna göre taraflar diledikleri mal rejimini seçebilirler. Ancak evlilik sözleşmeleri ülkemizde pek görülen bir uygulama değildir. Bu nedenle genellikle taraflar evlenirken herhangi bir mal rejimi belirlemezler. Bu durumda da Medeni Kanuna göre eşler herhangi bir mal rejimini belirlememişlerse otomatik olarak tabi oldukları yasal mal rejimi “edinilmiş mallara katılma”dır.
Bu noktada önemli bir hususu hatırlatmak gerekli. Şöyle ki, 2002 yılında Medeni Kanunumuzda yapılan değişiklikler çerçevesinde yasal mal rejimi son halini almıştır. Bu tarihten önce mal ayrılığı rejimi esastı. Diğer bir anlatımla; 2002 yılından önce evlenen eşlerin, bu tarihten önce edindikleri mallar, mal ayrılığı rejimine tabi olacağından malların tasfiyesi esnasında kim ne aldıysa o mal onda kalacaktır. 2002 tarihinden sonra alınan mallar için kimin aldığına bakılmaksızın ortaklaşa paylaşım söz konusu olacaktır.
Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejiminde; ortak mal ve kişisel mal ayrımı vardır. Ortak mallara örnek verecek olursak, evlendikten sonra alınan ev, araba, eşya, hesaptaki para bu kapsama girer. Kişisel mallar ise; bunların dışında kişinin şahsına ait olan takı, kıyafet, mücevher gibi mallardır. Ayrıca kişiye miras kalan mallar da kişisel mallar kapsamına girer. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır; miras kalan şayet bir ev ise evin kendisi kişisel mal olarak değerlendirilip paylaşıma konu olmazken bu evden elde edilecek kira geliri ve bu gelirle alınan mallar ortak mal kapsamında değerlendirilip paylaşıma tabi olurlar.