Staj Ücreti Nedir?
Bilindiği üzere pek çok öğrencinin eğitimini tamamlayabilmesi için zorunlu bir staj eğitimine tabi tutulması söz konusu olmaktadır. Ancak uygulamada, birer zorunluluk olmasına karşın, staj kapsamında öğrencinin iş gücünden fayda sağlayan özel veya kamu kurumları tarafından stajyerlere herhangi bir ücret ödenmediği görülmektedir.
Her ne kadar bu durum çoğu zaman eğitimini tamamlamak isteyen öğrenciler tarafından mecburen kabullenilse de aslında stajyer de olsa vermiş olduğu emek ve hizmet karşılığında stajyerlere hakettiği ücretin ödenmesi yasalarımız tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
Eğitimimin bir parçası olarak yapmış olduğum zorunlu staj karşılığında ücret alabilir miyim?
Bu hususa ilişkin, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çırak, kalfa ve ustaların eğitimleri ile okullarda, yükseköğretim kurumlarında ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitimlerine (stajlarına) ilişkin esasları düzenlemiştir. Bu kanunun 25.maddesinde;
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.” hükmü yer almaktadır.
Staj Ücretimi Almak İçin Dava Açsam Kazanabilir miyim?
Yasanın amir hükmüne göre stajyerin stajına karşılık gelen hizmete dair ücretin ödenmesi yasal bir zorunluluktur. Dolayısıyla bu konuda bugüne kadar açmış olduğumuz davaların tümü olumlu sonuçlanmış olması bunun somut göstergesidir.
Staj Karşılığında Ücret İstemediğime Dair İmzaladığım Sözleşme Var Ne Yapmalıyım?
Bununla birlikte bazı staj eğitimleri başlarken yahut devam ederken stajyerlere, yapacakları staj karşılığında herhangi bir ücret ödenmemesini kabul ettikleri yönünde belgeler imzalatıldığı görülmektedir. Şayet imzalatılmışsa dahi bu tarz belgeler yasalara ve Yargıtay içtihatlarına aykırıdır. Kaldı ki kanunun amir hükümlerinin aksine düzenlenecek bir belgenin hukuken bir hükmünün olması da mümkün değildir.
Ayrıca, bahsi geçen hususun Borçlar Kanunu anlamında bir ibra olarak değerlendirilmesi de mümkün değildir. Çünkü TBK’ya göre bir belgenin ibraname olarak kabul edilmesi için ibra tarihinin sözleşme tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi, ödemenin eksiksiz ve banka kanalıyla yapılması, ibranın konusu olan alacağın türünün ve miktarının açıkça belirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu şartlara uymayan bir belgenin geçerliliğinin kabul edilmesi mümkün değildir, yok hükmündedir.
Staj Ücret Alacağım Zamanaşımına Uğramış mıdır? Geçmişe Dönük Olarak Dava Açabilir miyim?
Staj yapılması karşılığında stajyerlere ödenmesi gereken söz konusu ücret, 3308 sayılı kanunun 25.maddesinin amir hükmü gereğince ücret alacağıdır ve TBK gereğince geriye dönük 5 yıllık zamanaşımı süresinde tahsili mümkündür.
Staj Ücret Alacağımı Nasıl Alabilirim?
Peki sözünü ettiğimiz şekilde yapmış olduğunuz stajınıza dair ücret alacağınızı nasıl tahsil edeceksiniz? İşte bu sorunun cevabı da stajınızı yapmış olduğunuz yer ya da staj yaptığınız kurumun merkezinin bulunduğu yerde Asliye Hukuk Mahkemelerinde bir alacak davası açılması gerektiğidir.
Stajımı Özel Kurumda / Devlet Kurumunda Yapmış Olmam Dava Açmama Engel mi?
Hayır. Çünkü Kanun Staj karşılığı ücret ödenmesini zorunlu tutarken staj yapılan kurum veya işletmenin özel yahut kamu kurumu olması ayrımı yapmamıştır. Bu nedenle stajınızı özel bir işletmede de yapsanı kamuya ait bir kurumda da yapsanız dava açarak staj ücret alacağınızı tahsil edebilirsiniz.
Dava Açarken Avukat Tutmalı mıyım?
Hukuk sistemimizde staj ücretlerini alabilmek için açmanız gereken davada bir avukat tutma zorunluluğunuz olmamasına karşın, izlenecek hukuki yollar, dilekçelerinizin hazırlanması ve hukuki usuller açısından hak kaybına sebebiyet vermemek ve muhtemel bir davanın reddi durumuna mahal vermemek adına konunun uzmanı bir avukatla yola çıkmanızı tavsiye ederiz. Bu hususta dilediğiniz zaman bizimle irtibata geçerek fikir almaktan çekinmeyiniz.