Yurtdışında boşanan eşlerin bu işlemi Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmamaktadır. Yabancı ülkede verilen boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olabilmesi ve nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için “Tanıma Tenfiz” davası açılması gereklidir.
Aslında Tanıma ve Tenfiz ayrı işlemlerdir. Tanıma, yabancı mahkeme kararının Türkiye’de de tanınması iken bu karar aynı zamanda boşanma gibi uygulanması gereken icrai bir iş de içeriyorsa tenfiz davası açılmalıdır. Uygulamada tenfiz aynı zamanda tanımayı da içerdiğinden genellikle Tanıma Tenfiz davası olarak işlem yapılmaktadır.
Tanıma tenfiz davası ancak belirli hukuki prosedürler dizisinin yerine getirilmesi ile sonuçlandırılabilir. Öncelikle yabancı mahkeme tarafından verilmiş kararın aslı ya da aslı gibidir onaylı örneği olması gerekir. Ancak bu kararda, uygulamada “Apostil Şerhi” denilen ve kararın kesinleştiğini belirten onayın bulunması gereklidir. Bunun yanında bu kararın ve diğer belgelerin yeminli tercüman tarafından çevrilmiş olan suretleri de dava açılırken hazırlanmalıdır. Son olarak tarafların nüfus cüzdanları ile pasaportlarının fotokopileri de hazırlanan dava dosyasına eklenmelidir.
Bu şekilde yurtdışında boşanmaları gerçekleşmiş kişilerin aynı şekilde Türkiye’de de boşanmış sayılmaları için zorunlu olan Tanıma Tenfiz davası ancak bir takım hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu bağlamda Tanıma ve Tenfiz konularında gerekli hukuki bilgi ve deneyime sahip bir avukatla işin yürütülmesi işlemlerin 1-2 hafta içerisinde sizin adınıza sonuçlandırılması açısından büyük avantaj sağlayacaktır.