Velayet Nedir
Reşit olmayan çocuğun korunması ve çıkarları doğrultusunda hukuken temsil edilmesinde yetki, görev ve sorumluluk olarak özetlenebilir velayet kavramı. Aksi yönde yasal bir gerekçe olmadıkça çocuğun velayeti sadece anne-baba tarafından kullanılır.
Boşanma Durumunda Çocuğumun Velayetini Alabilir Miyim
Öncelikle burada davanın tarafı olan eşlerin isteklerinden çok çocuğun çıkarları Hakim tarafından ilk sırada dikkate alınır. Bu anlamda şayet çocuk anne bakımına muhtaç olacak kadar küçükse (0-5 yaş gibi) elbette velayetin anneye verilmesi makul olacaktır. Ancak bunun dışında çocuğun yaşı daha büyükse; yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğun çıkarlarını hangi taraf daha iyi koruyacaksa, çocuk hangi tarafa duygusal olarak daha yakınsa, maddi ve manevi olarak hangi tarafta daha iyi hayat koşullarına sahip olacaksa, sağlık ve eğitim ihtiyaçları hangi tarafta daha iyi karşılanacaksa hakim velayetin o tarafta kalmasına hükmedecektir.
Velayetinin Kimde Olmasını İstediği Çocuğa Sorulur Mu
Elbette dava sürecinde, şayet yaşı da durumu algılama ve kendini ifade edebilmeye uygunsa, uzman pedagoglar da dinlenerek hakim tarafından velayetinin kimde olmasını istediği, kiminle daha mutlu olacağı çocuğa sorulur.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Kimde Kalır
Elbette pek çok mali ve hukuki konuda olduğu gibi müşterek çocuğunun velayet hakkı konusunda da taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde ortak bir karara varabilir. Ancak istisnai bir durum olsa da burada da yine hakim, çocuğun çıkarları doğrultusunda karar verme yetkisine sahip olup protokolü onaylamayabilir.
Çocuğumun Velayet Hakkını Boşandığım Eşimden Geri Alabilir Miyim
Evet. Her ne kadar geçmişte velayet hakkı bir tarafa verilmiş ise de bu durum değişmez değildir. Şayet çocuğun velayetini elinde bulunduran taraf bu yükümlülüğü gereği gibi yerine getiremiyor ve çocuğun çıkarları zarar görüyorsa, diğer taraf açacağı dava ile velayeti elde edebilir. Bunun dışında şayet velayeti elinde bulunduran taraf vefat ederse, velayet hakkı doğrudan diğer tarafa geçmez, askıda kalır. Diğer tarafın velayeti almak için dava açması ve hakimin bunu onaylaması gerekmektedir.
Özetle velayet konusu en çok tarafların boşanmaları durumunda önem arz etmektedir. Böyle bir durumda da yeterli hukuki desteği almak ve sürecin deneyimli bir avukat tarafından yönetilmesi, çocuğunuzun velayetini kazanmanız konusunda size çok fazla avantaj sağlayacaktır.